imalopolska

najnowsze wiadomości

Polska

Marsz Niepodległości. Spór o stanowisko prezesa stowarzyszenia. Bąkiewicz: Spotkamy się w sądzie

xo8inkn67v9vmiwzqfr15y5s59uvb9e7.png

– Nadal jesteśmy członkami Stowarzyszenia “Marsz Niepodległości”. Te oświadczenia, które pojawiły się w mediach społecznościowych kontrolowanych jeszcze przez Roberta Bąkiewicza są nieprawdziwe – mówił na konferencji prasowej Mateusz Marzoch.

Jego zdaniem Robert Bąkiewicz nie miał możliwości usunięcia żadnego członka stowarzyszenia. – Gdyby to zrobił, działałby jawnie wbrew statutowi, który określa jaką większością można odwołać członka – uznał.

Marzochowi towarzyszyli Witold Tumanowicz oraz Bartosz Malewski, który zdaniem części zarządu został nowym prezesem Stowarzyszenia “Marsz Niepodległości”. Według Bąkiewicza wszyscy zostali usunięci ze stowarzyszenia.

Marzoch: Bąkiewicz robi wszystko, by opóźnić nieuchronne

Marzoch podkreślił, że “nie da się doprowadzić do sytuacji, w której 4 z 10 członków zarządu stowarzyszenia usuwa z niego pozostałych sześciu członków. Mówił również o “karuzeli dotacyjnej”, którą miał zorganizować Robert Bąkiewicz oraz nieprawidłowościach, które miały pojawiać się w stowarzyszeniu.

Chodziło m.in o błędnie złożone sprawozdanie finansowe oraz wyprowadzanie aktywów ze stowarzyszenia. – Lista zarzutów do Roberta Bąkiewicza to ponad 50 stron szczegółowych informacji, łącznie ze zrzutami ekranów, dokumentami, do których jako zarząd dotarliśmy, a o które będziemy toczyć jeszcze batalię – zapowiadał.

W jego ocenie Robert Bąkiewicz “robi wszystko, aby opóźnić nieuchronne, opóźnić opuszczenie stanowiska i wydanie dokumentów, o które będziemy zabiegać”.

Robert Bąkiewicz w Polsat News: Spotkamy się w sądzie

Do stanowiska Marzocha, Winnickiego i Tumanowicza odniósł się Bąkiewicz. W Polsat News zadeklarował, iż nadal szefuje “Marszowi Niepodległości”.

Przykro, że takie rzeczy muszą słuchać uczestniczy Marszu Niepodległości oraz widzowie telewizji Polsat. Druga strona nic nie reprezentuje, łamie prawo, które jest związane ze statutem i regulaminem. Próbuje upartyjnić samo wydarzenie, jakim jest Marsz Niepodległości, stąd cały spór – powiedział.

Zapowiedział, że “będą procesy z oponentami, którzy się wypowiadali”. – To są kłamstwa. Akurat Mateusz Marzoch nie ma immunitetu jak poseł Bosak czy Winnicki, którzy kłamią, rzucają oszczerstwami i spotkamy się w sądzie. Tam będziemy ustalali prawdę, a prawda jest po naszej stronie – mówił Bąkiewicz.

WIDEO: Spór o Stowarzyszenie “Marsz Niepodległości”

Jego zdaniem zarzuty oponentów i ich raport o nieprawidłowościach “to przedszkole”. – To pokazuje potencjał partii Ruch Narodowy, która zatrudnia do pracy dzieci. To jest tak nieprofesjonalnie i mało merytorycznie przygotowane, że trudno z tym polemizować. Trudno polemizować z kłamstwem – tłumaczył.

Bąkiewicz stwierdził, że przedstawiając zarzuty dotyczące wyprowadzenia środków Marzoch nie przedstawił żadnych środków materialnych, a za niematerialne uznał “jakiś fanpage i Twittery”. – Nie przedstawił nic konkretnego. Jeśli ten raport brać by na wagę, to po zważeniu jakaś wagę ma, ale w sensie merytorycznym nadaje się do śmietnika -powiedział.

Robert Bąkiewicz w Polsat News: Jestem nadal gotowy, żeby rozmawiać

Robert Bąkiewicz powiedział, że nie zjawił się na Walnym Zgromadzeniu Zarządu Stowarzyszenia “Marsz Niepodległości” ponieważ było ono nielegalne i przygotowywane po to, by dokonać próby przejęcia władzy i upartyjnienia stowarzyszenia. – Nie mogłem pojawiać się na czymś, co jest niezgodne z prawem, ponieważ musiałbym legalizować ten proceder – powiedział.

– Jestem nadal gotowy, tak jak i moi koledzy, część członków, do tego, by na ten temat rozmawiać, ale wydaje się, że druga strona nie jest tym zainteresowana. Jest natomiast zainteresowana tym żeby pomawiać i rzucać oskarżenia bez pokrycia. Chcą wykorzystać to jako element politycznej machiny, która będzie dawała jakieś profity. Robią to w sposób nieudolny, żenujący. Sama krytyka wczorajszych wydarzeń, usunięcia Krzysztofa Bosaka, Roberta Bosaka i innych członków, jest po prostu śmieszna – podkreślił.

Według niego “Bosaka i Winnickiego nie ma w Stowarzyszeniu “Marsz Niepodległości” stąd ta furia i atak”. Dodał, że zarówno on jak i jego oponenci mają dostęp do kont bankowych stowarzyszenia. Stwierdził jednak, że przez lata “druga strona nie angażowała się w pracę stowarzyszenia”, a jedynie “odcinała polityczne kupony”.

– Uważałem, że działam dla idei, dla jakiegoś celu, który jest wyższy niż kwestie materialne i finansowe. Mam nadzieję, że nadal będzie jeden Marsz Niepodległości, który będzie łączył, a nie dzielił Polaków i że do jakiegoś rozwiązania tej sprawy dojdzie – podsumował Bąkiewicz.

Marsz Niepodległości. Posłowie Konfederacji wyrzuceni z zarządu

“Dziś na posiedzeniu Zarządu Stowarzyszenia “Marsz Niepodległości” wykluczono Roberta Winnickiego, Krzysztofa Bosaka i ich współpracowników, którzy doprowadzili do destabilizacji Marszu Niepodległości” – napisał w środę w mediach społecznościowych Robert Bąkiewicz.

Jak podkreślał, wykluczone osoby łamały statut i regulamin, więc poniosły konsekwencje.

Na oficjalnym profilu stowarzyszenia “Marsz Niepodległości” pojawiło się oficjalne oświadczenie w tej sprawie. Poinformowano, że oprócz Roberta Winnickiego i Krzysztofa Bosaka wyrzuceni zostali również Witold Tumanowicz, Marcin Białasek, Mateusz Marzoch, Michał Melon, Bartosz Malewski i Jerzy Wasiukiewicz.

Stowarzyszenie przekazało, że na wniosek prezesa Roberta Bąkiewicza zostało zwołane walne zgromadzenie, w celu wybrania nowych władz. “Informujemy również, że władze stowarzyszenia złożyły zawiadomienie do Prokuratury Krajowej o popełnieniu przestępstwa przez część członków działających na szkodę stowarzyszenia “Marsz Niepodległości”.

Marsz Niepodległości. Winnicki: Bąkiewicz został odwołany

W niedzielę, 19 lutego Robert Winnicki poinformował, że “Walny Zjazd Stowarzyszenia Marsz Niepodległości odwołał z funkcji Bąkiewicza i powołał na prezesa Bartosza Malewskiego”.

Robert Bąkiewicz poinformował, że zjazd odbył się niezgodnie ze statutem, a on sam pozostaje na stanowisku.

dsk/wka/Polsat News/ Polsatnews.pl

Source link